Zoogdieren gaan mogelijk krimpen door klimaatverandering

Amerikaanse wetenschappers denken dat veel zoogdiersoorten kunnen gaan krimpen door de klimaatverandering. Ze beroepen zich voor hun theorie onder meer op een prehistorisch voorbeeld. De lichaamsomvang van de paardensoort Sifrhippus sandrae liep namelijk ook met veertien procent terug toen de aarde 54 miljoen jaar geleden in relatief korte tijd (op de geologische tijdsschaal natuurlijk) opwarmde. een verdere analyse van studies naar fossielen van warmbloedige dieren wees uit dat zoogdieren op minstens twee momenten in de aardgeschiedenis zijn gekrompen ten gevolge van temperatuurstijgingen.  De kans dat moderne zoogdieren een vergelijkbare evolutionaire strategie gaan volgen is zeker aanwezig, want kleinere individuen kunnen hun lichaam gemakkelijker afkoelen.

Lees ook:Grote breinen van zoogdieren ontstonden door verbeterde reukzin
Lees ook:Dinosauriërs hadden asteroïde-inslag mogelijk kunnen overleven
Lees ook:Vogels en zoogdieren beter gewapend tegen klimaatverandering dan amfibieën en reptielen
Lees ook:Canadese paleontologen vinden dinosaurusbloed
Lees ook:Reuzenwombats migreerden vele kilometers per jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.