Zuid-Amerikaanse boomkikkersoort geeft licht in het donker

Foto:  A.P. Lima/PPBio

Het bestaan van de Hypsiboas punctatus was al wat langer bekend. Maar biologen hebben nu ook een leuk nieuwtje over de Zuid-Amerikaanse boomkikkersoort: het diertje kan in het donker namelijk oplichten en krijgt op die manier een prachtige, blauwgroene kleur. De Hypsiboas punctatus dankt die zeer opmerkelijke gave aan zijn fluorescerende huid. Het slechts drie centimeter lange kikkertje is pas de eerste amfibiesoort waarbij bioluminescentie is vastgesteld. Hoewel wetenschappers niet weten waarom de kikker oplicht in het donker, weten ze wel hoe hij het klaarspeelt. Het beestje absorbeert namelijk daglicht en geeft dat in het donker weer af.

Lees ook:Nieuwe glaskikker ontdekt in Costa Rica
Lees ook:Licht in de duisternis
Lees ook:Kikkerschuim mogelijk aan de basis van medicijn tegen brandwonden
Lees ook:Oudste fossiel van spinachtige ontdekt
Lees ook:Een vruchtbaar dagje inventariseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.