Wilde olifanten slapen nauwelijks

olifantumkumbecloseup2Wilde olifanten slapen nauwelijks. Tot die conclusie komen wetenschappers die het slaapgedrag van de intelligente en gevoelige dikhuiden hebben onderzocht. Volgens de onderzoekers doen de olifanten gemiddeld twee uur hun ogen dicht en blijven ze daarbij vooral staan. Maar er zijn ook dagen waarop de olifanten helemaal niet slapen. Volgens de wetenschappers slapen olifanten daarmee het minst van alle zoogdieren. De onderzoekers volgden ruim een maand lang twee vrouwelijke Afrikaanse olifanten in Botswana. Volgens de wetenschappers zijn de twee dieren representatief voor een bredere populatie, maar is wel meer onderzoek nodig om een nog beter beeld van het slaapgedrag van olifanten te schetsen. Omdat Botswana ook veel leeuwen herbergt en de in groepen jagende katten ook soms olifanten (met name jongen en subadulte dieren) aanvallen, moeten de grote herbivoren vaak dag en nacht op hun hoede zijn.

Lees ook:Krokodillen kunnen slapen met een oog open
Lees ook:Olifantencorridor moet Botswaanse populatie behoeden voor afschot
Lees ook:Afrikaanse olifanten volgen via de webcam
Lees ook:Winnaar prijsvraag bekend
Lees ook:Onder stressvolle omstandigheden geboren olifanten verouderen sneller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.