Sauropoden dankten imposante afmetingen aan zigzagbotten

Illustratie: Nobu Tamura, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Het was lange tijd een raadsel hoe de botten van de vaak enorme sauropoden (de enorme langnekdinosauriërs) het imposante lichaamsgewicht van de dieren konden dragen. Dankzij een grondige bestudering van de fossiele resten van sauropoden zoals Spinophorosaurus nigerensis (zie illustratie) zijn Amerikaanse paleontologen een stukje dichter in de buurt van het antwoord op die intrigerende vraag gekomen. De botten van de gigantische planteneters bevatten groeven in zigzagvorm die precies in elkaar pasten en daarmee extra stevigheid gaven aan hun lange ruggengraat. De rug van de dieren kon daardoor de extreme krachten weerstaan die werden uitgeoefend op de ruggengraat door hun grote lichaamsgewicht. De groeven in de dinobotten zorgden voor meer contactgebieden tussen de skeletdelen. Als er door het immense lichaam van de plantenetende landdieren druk werd uitgeoefend op de ruggengraat, bijvoorbeeld bij het rennen, werd deze kracht door de groeven verdeeld over een relatief groot oppervlak. Daardoor liepen de prehistorische giganten ondanks hun gigantische ruggengraat geen verhoogd risico op botbreuken.

Lees ook:Spinosaurus jaagde vooral in het water
Lees ook:Reuzendino gevonden in Argentinië
Lees ook:Seismosaurus, de hagedis die de aarde deed trillen
Lees ook:Bijen transporteren stuifmeel tussen lange pootharen
Lees ook:Voorouder Utahraptor ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.