Te zwaar varken ontwikkelt vaker hartproblemen

Zwaarlijvige varkens ontwikkelen steeds vaker structurele hartproblemen. De hartcapaciteit van veel varkens in Nederland  is in de afgelopen tien jaar verminderd, terwijl bloeddruk van de dieren vaak te hoog is. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van dierenarts Gerard van Essen van het Erasmus MC. Het probleem speelt vooral bij varkens die de 150 kilogram overschrijden, dieren dus die in onze industriële veehouderij zo snel mogelijk worden vetgemest voor een hogere vleesopbrengst. “De hartveranderingen zijn, net als bij de mens, waarschijnlijk een gevolg van een ongezonde leefstijl. Zware varkens hebben nauwelijks lichaamsbeweging. De afgenomen pompfunctie van het hart kan ze in de problemen brengen tijdens stressvolle en fysiek belastende gebeurtenissen zoals de geboorte van biggen”, stelt Van Essen. De ontwikkeling van het hart is dus achtergebleven bij de onnatuurlijk snelle lichaamsgroei van vleesvarkens. En als we de peilingen mogen geloven, liggen betere tijden voor onze landbouwdieren ook de komende jaren niet in het verschiet. Een partij als de VVD heeft alleen oog voor winstmaximalisatie en ongebreidelde economische groet, terwijl diervriendelijkheid bij de PVV vooral een wassen neus is.

Lees ook:Nieuwe Rode Lijst: ruim 25.000 soorten met uitsterven bedreigd
Lees ook:Volop misstanden in varkenssector geconstateerd
Lees ook:Veel varkens omgekomen bij grote stalbrand in Erp
Lees ook:Wakker Dier bezorgd over ongecontroleerd doorfokken van landbouwdieren
Lees ook:Vieze varkens zijn gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.