Zeeleven herstelde snel na massa-extinctie in Perm

Illustratie: ammoniet, Nobu Tamura, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Fossielen van onder meer haaien, zeereptielen en inktvisachtigen die zijn opgegraven in de Amerikaanse staat Idaho, hebben aangetoond dat het maritiem ecosysteem zich erg snel heeft hersteld van de grootste sterfte van soorten in de aardgeschiedenis. Tijdens het Perm, een geologisch tijdperk dat ongeveer 252 miljoen jaar geleden eindigde, legde circa negentig procent van de toen levende soorten het loodje. Nog geen anderhalf miljoen jaar later, een evolutionaire oogwenk, waren er weer opmerkelijk veel soorten ontstaan. Dat heeft een groep wetenschappers, onder leiding van de Franse paleontoloog Arnaud Brayard, woensdag bekendgemaakt. “Onze ontdekking was totaal onverwacht.” Zijn team vond in Bear Lake County de versteende resten van zo’n dertig soorten uit het begin van het Trias. De organismen vertoonden een grote variëteit en vaak complexe structuur. Zelfs de inslag van de asteroïde die 66 miljoen jaar geleden het uitsterven van onder meer de dinosauriërs inluidde, bracht het aardse leven niet zo dicht bij totale vernietiging. De oorzaak van de massa-extinctie in het Perm is nog onderwerp van discussie binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Veel onderzoekers denken dat door enorme vulkanische uitbarstingen in het noorden van Siberië zoveel gif- als broeigassen zijn vrijgekomen dat het klimaat en de omstandigheden in de oceanen totaal veranderden.

Lees ook:Dinosauriërs hadden asteroïde-inslag mogelijk kunnen overleven
Lees ook:Stof werd dinosauriërs fataal
Lees ook:Opkomst van kikkers gelinkt aan asteroïde-inslag die einde maakte aan het dinotijdperk
Lees ook:Hagedis vernoemd naar president Obama
Lees ook:Dunnere ozonlaag droeg waarschijnlijk bij aan massa-extinctie in Perm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.