Gekko met loslatende schubben ontdekt

Foto: Frank Glaw

Madagaskar is een (helaas bedreigd) paradijs voor kameleons en gekko’s. Wetenschappers hebben op het Afrikaanse eiland een nieuwe, wel heel aparte gekkosoort ontdekt. Het is bekend dat gekko’s (net als veel andere hagedissen) een deel van hun staart kunnen afwerpen als ze gegrepen dreigen te worden door een roofdier. Maar de Geckolepis megalepis gaat nog een stapje verder: Hij kan zelfs de relatief grote (want het beestje zelf is vrij klein), visachtig aandoende schubben die zijn lichaam bedekken afwerpen, waardoor er letterlijk een vrijwel naakte hagedis overblijft. De waarde van deze truc is duidelijk: een roofdier dat toehapt krijgt geen lekkere gekko in zijn bek, maar blijft echter met een mondvol smakeloze schubben. De pas vrij recent ontdekte gekko onderscheidt zich duidelijk van de andere soorten uit het geslacht Geckolepis. Zo beschikt G. megalepis over enorme schubben: de grootste die ooit bij een gekko zijn gespot. Doordat de schubben groter zijn, scheuren ze ook gemakkelijker. De grote schubben zitten namelijk maar met een relatief klein en smal deel aan de huid vast. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de schubben van dit wonderhagedisje uiteindelijk weer regenereren, maar wetenschappers zijn hier wel nieuwsgierig naar.

Lees ook:Nieuwe gekkosoorten ontdekt in Myanmar
Lees ook:Fascinerende nachtreptielen
Lees ook:Russische ruimtegekko’s overleven missie niet
Lees ook:Smokkelaar verstopt hagedissen in ondergoed
Lees ook:Nanotechnologie kan van iedereen Spider-Man maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.