Fossiel van insect met buitenaards uiterlijk gevonden

Foto: Oregon State University
Wetenschappers hebben een honderd miljoen jaar oud fossiel ontdekt van een onbekend prehistorisch insect. Heet beestje valt vooral op door zijn haast buitenaards aandoende uiterlijk. Het gaat om een diertje met een driehoekige kop, uitpuilende ogen en een langwerpig lichaam. Het geleedpotige wezen lijkt op geen enkel modern dier en past bovendien in geen enkele bekende orde van de insecten. Het lichaam van het mysterieuze insect is perfect bewaard gebleven in een stuk barnsteen. Het fossiel is gevonden in de oerwouden van het Aziatische land Myanmar. Waarschijnlijk is het diertje honderd miljoen jaar geleden tijdens een bosbrand bedolven geraakt onder de gesmolten, naar beneden druppelende hars van naaldbomen. Dit materiaal vormt als het hard wordt een omhulsel van barnsteen. Omdat het insectenlichaam daardoor niet meer blootstond in de elementen, is het gaaf en uitermate goed bewaard gebleven. Het vleugelloze diertje leefde volgens de onderzoekers op de basten van bomen en voedde zich waarschijnlijk met wormen en schimmels.

 

Lees ook:Oudste fossiel van insect met larven gevonden in Myanmar
Lees ook:Prehistorische roofkakkerlak ontdekt in Myanmar
Lees ook:Dinostaart met veren gevonden in Myanmar
Lees ook:Oeroude kameleon ontdekt in stuk barnsteen
Lees ook:Wetenschappers ontdekken vijfogige ‘eenhoornvlieg’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.