Verstelbaar gewricht zorgt voor veelzijdigheid van olifantenslurf

De olifantenslurf is een complex stukje anatomisch gereedschap. Het aanhangsel dat olifanten zo’n karakteristiek uiterlijk geeft is uitgerust met duizenden spieren die allemaal hun eigen deelfunctie hebben. Het echt goed leren omgaan met dit wonderbaarlijke instrument kost jonge olifantjes dan ook behoorlijk wat maanden. De kracht die een olifant met zijn slurf kan uitoefenen is ook erg variabel: hij kan er een boom mee uittrekken, maar tegelijkertijd ook een pinda mee vastpakken. Amerikaans onderzoek wijst nu uit dat een verstelbaar gewricht in de slurf olifanten in staat stelt om een klein of kwetsbaar object met grote voorzichtigheid vast te pakken. Als de dieren iets breekbaars beetpakken, laten ze onderin hun slurf een knik ontstaan, waardoor het uiteinde van hun snuit fungeert als een soort pincet. Bij het optillen van zware voorwerpen, buigen de dieren hun slurf meer bovenin, zodat het uiteinde dienst doet als een soort hefboom. Tijdens tests bleken Afrikaanse olifanten zelfs in staat om tortillachips van de grond te pakken zonder dat de chipjes braken. De wetenschappers hopen de techniek van olifanten in de toekomst in te zetten bij het ontwikkelen van mechanische grijpers.

Lees ook:Waarnemingsvermogen dolfijnen lijkt op dat van primaten
Lees ook:Thaise olifant zakt door putdeksel
Lees ook:Olifanten leren extreem snel
Lees ook:Olifanten begrijpen menselijke gebaren
Lees ook:Meisje weert haaienaanval af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.