Mieren gebruiken gereedschap om honing te vervoeren

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Ondanks hun bescheiden formaat en dito hersenomvang zijn mieren bedrijvige en uiterst succesvolle diertjes. Ze hebben de oplossing voor fileproblemen, zijn gezamenlijk in staat om prooien te overmeesteren die vele malen groter zijn dan henzelf en verbouwen als volleerde agrariërs soms zelfs hun eigen voedsel. Een nieuw onderzoek van Hongaarse biologen bewijst bovendien dat mieren van het geslacht Aphaenogaster erg bedreven zijn in het kiezen van ideale gereedschappen voor het vervoeren van honing. Ze gebruiken bijvoorbeeld geregeld sponsjes en papier voor die taak. Opmerkelijk, omdat die materialen niet voorkomen in hun natuurlijke leefomgeving. Uit stoffen die de mieren nog nooit hadden gezien, kozen ze al snel het beste materiaal om honing te vervoeren. De onderzoekers denken dat de mieren al vroeg in hun evolutionaire ontwikkeling evolutie hebben geleerd om gereedschap te gebruiken. Omdat de diertjes een kleine maag hebben, moeten ze wel hulpmiddelen gebruiken om vloeibaar voedsel naar hun nest te brengen.

Lees ook:Mieren gebruiken kaken als springveer
Lees ook:Achteruitlopende mieren vinden hun nest feilloos
Lees ook:Bijen maken al negenduizend jaar honing voor mensen
Lees ook:Reizen stimuleert gereedschapsgebruik bij chimpansees
Lees ook:Mieren op Fiji-eilanden gedragen zich als boeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.