Apen waarschijnlijk fysiek in staat tot spraak

Het scenario van van sprekende apen dat geschetst wordt in Planet of the Apes is wellicht wat minder vergezocht dan lange tijd werd aangenomen. Volgens nieuw onderzoek zijn (mens)apen namelijk  hoogstwaarschijnlijk fysiek in staat om verstaanbaar te spreken. Lange tijd werd aangenomen dat apen niet konden spreken door anatomische beperkingen van het strottenhoofd, de tong en de lippen, maar door de spraakorganen van de primaten te onderzoeken met röntgenstraling kwam een wetenschapsteam, dat onder meer bestond uit onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, tot de conclusie dat die hulpmiddelen voor spraak flexibeler zijn dan tot nu toe werd gedacht. Als hun hersenen daar geschikt voor waren, zouden apen waarschijnlijk kunnen praten en wellicht zelfs duizenden woorden kunnen voortbrengen. Hun spraakkanaal is in ieder geval bruikbaar om genoeg verschillende klanken te maken. De wetenschappers benadrukken wel dat een apengesprek niet helemaal hetzelfde zou klinken als een conversatie tussen mensen.

Lees ook:Klanken van bavianen vertonen gelijkenissen met menselijke spraak
Lees ook:Orang-oetan kan menselijke geluiden produceren
Lees ook:Apen herkennen foutief taalgebruik
Lees ook:Menselijke spraak en vogelzang aangedreven door gelijkaardige genen
Lees ook:Zebravinken kunnen woorden onderscheiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.