Mieren op Fiji-eilanden gedragen zich als boeren

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Mieren van de soort Philidris nagasau zaaien en bemesten zorgvuldig de zaden van planten. Het gedrag van de op de Fiji-eilanden levende insecten lijkt op dat van menselijke boeren die het land bewerken. Het was al eerder bekend dat bladsnijdermieren bepaalde schimmels als voedsel kweken, maar het is voor het eerst dat er ook mieren zijn geobserveerd die planten verbouwen. De ontdekking werd gedaan door wetenschappers van de universiteit van het Zuid-Duitse München. De Philidris nagasau verzamelt de zaden van zeker zes verschillende planten die op bomen groeien. De insecten planten de zaadjes in barsten van boomstronken. Vervolgens keren de insecten geregeld terug om de zaden te bemesten door hun uitwerpselen in de boomstronk achter te laten. Naarmate de planten groeien, kunnen de mieren de beschutte ruimte gebruiken voor als nest en verstopplek.

 

Lees ook:Beren stimuleren plantengroei
Lees ook:Beren stimuleren plantengroei
Lees ook:Mieren hebben uitstekend geheugen
Lees ook:Geleedpotigen uit dinosaurustijdperk ontdekt in Ethiopië
Lees ook:Mieren houden straten van Manhattan schoon

Eén reactie op “Mieren op Fiji-eilanden gedragen zich als boeren

  1. Frank

    Moet de titel niet “Mieren op Fiji-eilanden gedragen zich als boeren” zijn ipv “Mieren op Fiji-eilanden gedragen zich als mieren”?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.