Afrika niet droger, maar juist natter geworden

In tegenstelling tot wat lange tijd werd gedacht, is Afrika de afgelopen 1,3 miljoen jaar natter in plaats van droger geworden. Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam, waarvan de hoogleraren Jaap Sinninghe Damsté en Stefan Schouten van de Universiteit Utrecht deel uitmaken, in een onderzoek. De wetenschappers reconstrueerden het klimaat rond het Malawimeer, een van de diepste en grootste meren op aarde. Met behulp van diepe boringen analyseerden ze grondmonsters en onderzochten de geleerden de temperatuurschommelingen van het oppervlaktewater door de eeuwen heen. Tot nu toe werd aangenomen dat het Afrikaanse continent steeds droger is geworden. Die ontwikkeling zou mede de evolutie en migratie van de Afrikaanse oermensen hebben beïnvloed.

Lees ook:Eerste ratelslangen ratelden niet
Lees ook:Zeldzaamste vogel ter wereld voorlopig behoed voor uitsterving
Lees ook:Fossiel van prehistorische reuzenpinguïn gevonden
Lees ook:Biologen reconstrueren geluid van prehistorische sabelsprinkhanen
Lees ook:Regisseur Cameron bereikt diepste punt van de Stille Oceaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.