Prehistorische gordeldieren hadden formaat van een auto

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Hedendaagse gordeldieren hebben zonder twijfel een apart en uniek uiterlijk, maar zijn qua formaat vrij klein van stuk. Een heel verschil met de prehistorie, want recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glyptodonten van het geslacht Doedicurus (perhistorische verwanten van gordeldieren) zo groot konden worden als een kleine stadsauto. De gepantserde oergiganten wogen bovendien een tot twee ton. Door DNA-materiaal van het skelet van een glyptodont te vergelijken met genetisch materiaal van hedendaagse miereneters, luiaards en gordeldieren, konden paleontologen vaststellen dat het erfelijk materiaal van glyptodonen en hedendaagse gordeldieren grotendeels overeenkomt. De soorten ontstonden waarschijnlijk ongeveer 35 miljoen jaar geleden uit een gemeenschappelijke voorouder: een gepantserd dier met een gewicht van ongeveer zes kilo. Omdat de prehistorische reuzengordeldieren niet erg mobiel waren, vertrouwden ze voor hun verdediging vooral op een vervaarlijke knots aan het uiteinde van de staart en hun krachtige schild. De grootste nog levende gordeldiersoort is het reuzengordeldier, een soort die bijna dertig kilo zwaar kan worden en de afmetingen heeft van een klein varken.

Lees ook:Oudste DNA gevonden in paardenkaak
Lees ook:Prehistorische zeeworm met stekelige kop ontdekt
Lees ook:Prehistorische reuzenotter domineerde Chinese moerassen
Lees ook:Unieke dinosauriër ontdekt in China
Lees ook:Fossiel van onbekende prehistorische dolfijn ontdekt in museumcollectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.