Wetenschappers fokken mug die malaria moet tegengaan

Wetenschappers kunnen muggensoorten fokken die geen malaria meer kunnen doorgeven. Door deze muggen in de natuur vrij te laten en de dieren te laten paren met soorten die de ziekte wel kunnen doorgeven, hopen de biologen de verspreiding van malaria tegen te kunnen gaan. De wetenschappers zeiden maandag bij de bekendmaking van de nieuwe methode dat zij zich als eerste hadden gericht op de Anopheles stephensi, een muggensoort die in India zorgt voor de verspreiding van malaria. Door het DNA van deze soort te bewerken, mengen zich nu ‘malarialoze’ muskieten onder hun potentieel gevaarlijke soortgenoten. De biologen mikken erop dat 99,5 procent van de nakomelingen van deze soort de mens geen malaria meer kan bezorgen. Biologen denken niet dat de nieuwe methode alle malariamuggen uiteindelijk kan uitroeien, maar de introductie van ‘antimalariamuggen’ zou wel een zeer adequaat wapen tegen de ziekte kunnen worden.

Lees ook:Muggen uitgerust met dengueblokker
Lees ook:Genetisch gemodificeerde muggen kunnen wellicht malaria uitroeien
Lees ook:Malaria bestond vermoedelijk al in dinosaurustijdperk
Lees ook:Drie Afrikaanse landen mogen malariavaccin testen
Lees ook:Kale pinguïns getroffen door mysterieuze aandoening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.