Hyena’s met hoge status leven langer

Net als andere Afrikaanse roofdieren die bij voorkeur in groepen jagen zoals leeuwen en Afrikaanse wilde honden, is er bij gevlekte hyena’s (Crocuta crocuta) sprake van een strikte groepshiërarchie. Hyenatroepen zijn matriarchaal en worden geleid door de sterkste vrouwtjes (die groter zijn dan de mannetjesdieren). Een hoge rang binnen de groep heeft diverse voordelen zoals voorrang bij het eten en het recht om nageslacht te produceren. Onderzoek aan de Amerikaanse Michigan State University heeft bovendien aangetoond dat hooggeplaatste hyena’s langer leven dan hun minder voorname soortgenoten. De telomeren, uiteinden van chromosomen die bepalen hoe vaak cellen zich delen, zijn bij dominante dieren langer. Dat suggereert dat ze ouder worden dan de ondergeschikte dieren. De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door het genetisch materiaal te bestuderen van 54 gevlekte hyena’s uit diverse roedels in Kenia.

Lees ook:Hyena’s gebruiken bacteriën ter communicatie
Lees ook:Noord-Hollandse hyena is herdershond
Lees ook:Hyena geboren in Amersfoort
Lees ook:Stadsmerel wordt ouder dan bosmerel
Lees ook:Hyena’s sluiten vriendschappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.