Zeedieren worden steeds groter

Volgens de regel van Cope, een theorie die is ontwikkeld door de paleontoloog Edward Drinker Cope, zouden dieren in de regel steeds groter moeten worden. Op het land gaat die regel lang niet altijd op (vergelijk het formaat van een hedendaagse reus als de Afrikaanse olifant maar eens met dat van de grotere dinosoorten), maar nieuw Amerikaans onderzoek toont dat de theorie van Cope in zee wel vaak opgeld doet. De onderzoekers bekeken hoe de omvang van 17.000 groepen zeedieren in de afgelopen 542 miljoen jaar is veranderd. Het onderzoek omvatte kreeftachtigen, schelpen, vissen, zoogdieren, zeesterren en zee-egels. Gemiddeld blijken de zeedieren in de loop der evolutie 150 keer groter te zijn geworden. Dat betekent overigens zeker niet dat alle dieren groter zijn geworden. Met name de al grote diersoorten hebben zich meer gediversifieerd en zijn qua formaat minder veranderd. Vooral de toename van het aantal steeds groter wordende (zee)slakken en schelpdieren ondersteunt de regel van Cope.

Lees ook:Fossiel werpt meer licht op de evolutie van slangen
Lees ook:Warm weer versnelt evolutieproces
Lees ook:Vogels ontstaan uit krimpende dino’s
Lees ook:Krimp van zoogdieren gaat sneller dan groei
Lees ook:Grote spinnen eten geregeld vleermuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.