Tanden napaslak zijn het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld

Het gebit van de napslak (een zeeslak) is volgens wetenschappers van de University of Portsmouth het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld. De tandjes van het kleine dier bestaan voor het grootste deel uit goethiet, een ijzersterk mineraal dat krachten van drie tot zes gigapascal kan weerstaan. Spinrag, tot nu toe verhoudingsgewijs het sterkste onderzochte materiaal op aarde, kan krachten van circa 1,6 gigapascal weerstaan alvorens het breekt. De napslak voedt zich vooral met rotsbewonende algen. Het spreekt voor zich dat tandjes die gebruikt worden om algen van rotsen te schrapen, en dus op zeer regelmatige basis in contact komen met harde en scherpe rotspunten, wel tegen een flink stootje moeten kunnen. De structuur van de napslaktanden zou volgens de Britse wetenschappers in nagebootste vorm goed van pas kunnen komen bij het bouwen van vliegtuigen of racewagens.

Lees ook:Giftige algen beschadigen hersenen zeeleeuwen
Lees ook:Wetenschappers plaatsen kunstalgen in riffen Middellandse Zee
Lees ook:Kever kan equivalent van zes volgepakte bussen trekken
Lees ook:Honderden zeesterren aangespoeld in Noord-Holland
Lees ook:Zeldzame lammergier gezien boven Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.