Chimpansees nemen accent van nieuwe groepsgenoten over

Een nieuwe studie wijst uit dat chimpansees die in een nieuwe groep worden geplaatst het accent overnemen van hun nieuwe groepsgenoten. Negen chimpansees uit Safaripark Beekse Bergen pasten na een verhuizing naar de dierentuin van Edinburgh de toonhoogte van hun gegrom aan. Hun kreten leken daardoor meer op die van de chimpansees in de nieuwe leefomgeving. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen dat apen gesproken taal van elkaar kunnen leren. De onderzoekers bestudeerden drie jaar lang de kreten waarmee de ‘Nederlandse’ apen voedsel en andere objecten in hun omgeving aanduidden. Uit hun analyse blijkt dat de dieren in eerste instantie een hoog gegrom gebruikten als ze elkaar wezen op appels. Maar na hun verhuizing naar het Schotse Edinburgh begonnen de chimpansees al snel veel lager te grommen bij het zien van appels. De verandering van het accent suggereert volgens hoofdonderzoekster Katie Slocombe dat de voorouders van mensen ook al over het vermogen beschikten om tot op zekere hoogte taal te leren. “Dit bewijst mogelijk dat het menselijk taalvermogen al heel oud is en misschien zelfs al aanwezig was bij de laatste gemeenschappelijke voorouder van mensen en apen”, verklaart ze op BBC News.

Lees ook:Wetenschappers ontcijferen chimpanseegebaren
Lees ook:Chimpansees en bonobo’s gebruiken dezelfde gebarentaal
Lees ook:Chimpansees maken eigen film
Lees ook:Japanse professor spreekt chimpansee
Lees ook:Klanken van bavianen vertonen gelijkenissen met menselijke spraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.