Vogels die vliegen in V-formatie werken onbaatzuchtig samen

Het is een fraai natuurtafereel dat we allemaal wel kennen: een groep ganzen of kraanvogels (zie foto) die in een perfecte V-vorm het luchtruim doorklieft. Door deze formatie te kiezen, besparen de vogels op een slimme manier veel energie tijdens het vliegen. Nieuw onderzoek aan zwarte ibissen heeft bovendien aangetoond dat de vogels bij het vliegen in een V-formatie onbaatzuchtig samenwerken. De ibissen vliegen in een zwerm allemaal net zo lang op kop als in de slipstream van anderen, een eerlijk verdeling van arbeid en een vorm van altruïstische samenwerking die bijzonder zeldzaam is in de dierenwereld. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een uniek Oostenrijks project, waarbij noordelijke kale ibissen van jongs af aan hebben geleerd om te migreren door achter een vliegtuigje aan te vliegen. Een zwerm van veertien van deze getrainde vogels werd door de wetenschappers van Oostenrijk naar Italië geleid. Elke ibis was uitgerust met een gps-zender, zodat de posities van de vogels ten opzichte van elkaar zeer nauwkeurig in de gaten konden worden gehouden. Na afloop van de tocht wees een analyse van de gegevens uit dat er geen profiteurs in de zwerm zaten. Een bijzondere constatering, want de vogels waren geen familie van elkaar. De (overigens zelden in steen gehouwen) natuurwetten schrijven normaliter voor dat het gedrag van dieren louter gericht is op het eigen welzijn of dat van hun directe nakomelingen. Omdat de positiewisselingen direct veel invloed hebben op het energieverbruik van de vogels en zo de overlevingskansen verhogen, loont onbaatzuchtig gedrag in dit geval duidelijk.

Lees ook:Kea’s steken elkaar aan met lach
Lees ook:Kwik bevordert homoseksualiteit onder ibissen
Lees ook:Zwarte ibissen overwinteren in Nederland
Lees ook:Prehistorische vogel gebruikte vleugels als knuppels
Lees ook:Mysterieuze ‘vogelregen’ in Arkansas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.