Chloordeeltjes tasten ijsbeerpenis aan

Foto: U.S. Fish and Wildlife Service
 
De penissen van ijsberen (Ursus maritimus) worden mogelijk mogelijk aangetast door chemische vervuiling van hun leefgebied, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek dat door Deense onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research. IJsberen die in gebieden leven waar veel giftige chloordeeltjes voorkomen hebben over het algemeen een dunner penisbot. Mogelijk beperkt een dunner en minder stevig penisbot de dieren bij het paren en de voortplanting. De wetenschappers onderzochten penisbotten van 279 ijsberen die (voornamelijk door Inuitjagers) werden gedood in het Noordpoolgebied. Relatief dunne penisbotten blijken vaker voor te komen bij ijsberen die worden blootgesteld aan een bovengemiddeld aantal chloordeeltjes. Het is al langer bekend dat de Noordpool geteisterd wordt door een hoge concentratie PCB’s. De industriële deeltjes werden tot 2001 gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld rubber en verf en worden door de natuur slechts in een zeer langzaam tempo afgebroken. Hoewel nog lang niet alles bekend is over het penisbot van de mannetjesijsbeer, is het aannemelijk dat een dik en stevig lid zorgt voor een betere stimulatie van vrouwelijke ijsberen en uiteindelijk dus meer voorplantingssucces.

Lees ook:Ook veel schadelijke plasticdeeltjes in zoet water
Lees ook:Microplastic bereikt ook diepzee
Lees ook:Recordconcentratie broeikasgassen in 2010
Lees ook:Dunnere ozonlaag droeg waarschijnlijk bij aan massa-extinctie in Perm
Lees ook:IJsberen verliezen kraamkamers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.