Jaaggedrag krokodillen complexer dan gedacht

Krokodillen worden vaak voorgsteld als domme lomperikken die langs de waterkant blind happen naar alles wat aan hun imposante bek voorbijtrekt. Volgens wetenschappers van de University of Tennessee, die naast hun eigen observaties en oude bronnen ook waarnemingen op sociale media gebruikten om het jachtgedrag van de dieren vast te kunnen leggen, zijn de reptielen als roofdieren een stuk gesofisticeerder. De onderzoekers constateerden dat de verschillende meldingen van ooggetuigen door de jaren heen vaak een gemene deler hebben: krokodillen coördineren geregeld gezamenlijk een actie om een lastig vangbare prooi buit te kunnen maken. Krokodillen en alligators blijken vaak een goed georganiseerde drijfjacht toe te passen. De reptielen zwemmen bijvoorbeeld rond een school vissen en verkleinen de cirkel steeds verder, totdat de vissen tot een hapklare bal zijn samengedreven. Daarna nemen de krokodillen om beurten een hap uit de ‘visbal’. De krokodillen lijken ook gebruik te maken van het verschil tussen grootte en beweeglijkheid van de verschillende dieren uit een groep: een grote, wat tragere krokodil kan een school vissen bijvoorbeeld beter opjagen uit de diepere wateren, waarna kleinere en snellere krokodillen de vissen bij elkaar weten te houden.

Lees ook:Amerikaanse alligators eten geregeld haaien
Lees ook:‘Superlongen’ stonden aan de basis van het succes van dinosauriërs
Lees ook:Schuttersvissen kunnen gezichten van mensen onthouden
Lees ook:Vijftienduizend krokodillen ontsnapt in Zuid-Afrika
Lees ook:Alligators met heimwee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.