Computerprogramma kan vogelgeluiden herkennen

Britse wetenschappers hebben een nieuw computerprogramma ontwikkeld waarmee ze vogels kunnen identificeren aan de hand van hun gezang. De software maakt gebruik van een grote verzameling opnames van individuele vogelsoorten. Die specifieke geluiden kan het computerprogramma herkennen in opnames uit de natuur waarin het gezang van meerdere vogels door elkaar te horen is. Op die manier kunnen daadwerkelijk alle aanwezige soorten worden geïdentificeerd. De wetenschappers verzamelden honderden opnames van vogelgezang uit verschillende internationale collecties, waaronder het Nederlandse Xeno-Canto en het British Library Sound Archive. De software maakt gebruik van algoritmes en speciale analysetechnieken om vogelgeluiden uit de natuur te vergelijken met deze geluidsfragmenten. Het programma zou vogeltellingen kunnen vergemakkelijken en op termijn ook handig kunnen zijn voor amateurvogelaars, al moet ik zeggen dat sommige vogelaars die ik ken reeds over de opmerkelijke gave beschikken om vrijwel alle individuele vogels te herkennen in een kakofonie van gekwetter en gefluit.

Lees ook:Wetenschappers ontwikkelen software die gezichten van maki’s
Lees ook:Uniek ‘barcodesysteem’ voor zebra’s ontwikkeld
Lees ook:Wolven individueel herkenbaar aan gehuil
Lees ook:Mannelijke muizen lokken vrouwtjes met complexe liedjes
Lees ook:Wetenschappers volgen zingende bultruggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.