Keizerspinguïns wisselen geregeld van broedplek

Foto: United States National Science Foundation

Hoewel lange tijd werd gedacht dat keizerspinguïns (Aptenodytes forsteri) zeer honkvaste broeders waren, blijkt uit een nieuw onderzoek dat de vogels in de praktijk niet altijd terugkeren naar dezelfde broedplaats. De grootste pinguïns ter wereld verhuizen regelmatig van de ene naar de andere kolonie. Ook stichten de vogels soms nieuwe broedplaatsen op Antarctica. Tot nu toe werd aangenomen dat keizerspinguïns filopatrisch waren, oftewel elk jaar naar hetzelfde gebied terugkeerden om te broeden. De Amerikaanse wetenschappers die onderzoek deden naar het broedgedrag van de keizerspinguïns kwamen tot hun conclusies door op satellietbeelden van het Antarctisch schiereiland drie jaar lang de bewegingen van verschillende kolonies keizerspinguïns te volgen. Door de mobiliteit van de pinguïnkolonies kunnen keizerspinguïns waarschijnlijk beter omgaan met de veranderende klimatologische omstandigheden op Antarctica dan tot nu toe werd aangenomen.

 

Lees ook:Keizerspinguïns hadden het zwaar in ijstijd
Lees ook:Meer keizerspinguïns in Antarctica
Lees ook:Keizerspinguïns kunnen hartslag flink terugschroeven
Lees ook:Keizerspinguïns in grote problemen door klimaatverandering
Lees ook:Inktzwarte toekomst voor keizerspinguïns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.