Koala’s knuffelen bomen om af te koelen

Foto: Wikimedia Commons

De Australische koala (Phascolarctos cinereus) behoort zonder twijfel tot het groepje dieren met een extreem hoge aaibaarheidsfactor. De beestjes omarmen vaak boomstammen, een pose die toch wel typerend is voor deze diersoort. Maar waarom doen ze dat? Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de University of Melbourne blijkt dat het ‘knuffelen’ van boomstammen voor koala’s een manier is om af te koelen. Als koala’s hun lichaam tegen een boom aan drukken, verliezen ze veel minder vocht bij warm weer. Dat komt waarschijnlijk door het water dat de wortels van de bomen uit de grond zuigen. Australische wetenschappers observeerden  gedurende enkele dagen in totaal 37 koala’s. Het gedrag van de dieren bleek te veranderen tijdens warm weer. De koala’s omklemden dan vaker boomstammen of takken met hun armen en zaten nauwelijks nog rechtop. Ook waren de dieren bij hoge temperaturen vaker onderin een boom te vinden, dichtbij de wortels. Metingen met hittegevoelige camera’s toonden aan dat de temperatuur van de boomstammen en takken die door de koala’s werden omklemd een stuk lager was dan de lichaamstemperatuur van de diertjes zelf. Zo fungeren de bomen dus feitelijk als gigantische koelelementen die de koala’s bij extreme warmte in staat stellen om hun lichaamstemperatuur naar beneden te brengen.

Lees ook:Klimaatverandering bedreigt koala’s
Lees ook:Koala gered dankzij mond-op-mondbeademing
Lees ook:Koala kijkt uit over verwoest leefgebied
Lees ook:Australië doodt honderden koala’s
Lees ook:Koala overleeft lange rit aan wielas van auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.