Hommels kunnen over Mount Everest vliegen

Het is zeer waarschijnlijk dat hommels in theorie vliegend de top van de Mount Everest kunnen bereiken. Sommige soorten kunnen namelijk hoogtes van zo’n negenduizend meter bereiken zonder dat hun vliegvermogen significant wordt aangetast. Het geheim van de dieren: op grote hoogte bewegen de insecten hun vleugels in een scherpere hoek, waardoor ze meer lucht verplaatsen. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in China verschillende hommels van de soort Bombus alpinus te vangen. Deze hommelsoort leeft van nature op hoogtes van ruim vierduizend meter. De onderzoekers testten de maximale vlieghoogte van de insecten door ze in een hogedrukkamer bloot te stellen aan de luchtdruk die heerst op negenduizend meter hoogte. Door hun vliegtechniek wat aan te passen, bleek een aantal van de hommels ook onder die extreme omstandigheden nog goed te kunnen vliegen. Toch denken de wetenschappers niet dat de ‘berghommels’ ooit echt naar dergelijke hoogten vliegen. De vliegtechniek die de dieren in de hogedrukkamer gebruikten komt vermoedelijk ook goed van pas als de hommels bepakt zijn met grote hoeveelheden nectar of roofdieren moeten ontwijken.

Lees ook:Hommels krimpen door insecticiden
Lees ook:Indische ganzen vliegen iets minder hoog dan gedacht
Lees ook:Casarca vliegt bijna 7 kilometer hoog om Himalaya over te steken
Lees ook:Tongen van Amerikaanse hommels gekrompen door klimaatverandering
Lees ook:Biljoenen insecten migreren via Engels luchtruim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.