Geheim vliegende slangen ontrafeld

Foto: gladde slang (Coronella austriaca)

De kunst van het vliegen associëren we doorgaans terecht vooral met vogels en vleermuizen. Maar toch zijn ook de slangen van het geslacht Chrysopelea (familie gladde slangen) in staat om tientallen meters door het luchtruim te zweven. Een techniek die door soorten als de vliegende slang (Chrysopelea ornata) wordt gebruikt om van boom naar boom te springen als de reptielen op jacht zijn of zelfs worden achtervolgd door een ander roofdier. Onderzoekers hebben nu ook het geheim achter de slangenvlucht ontrafeld. Het blijkt dat de dieren hun ribben een stukje naar voren draaien, waardoor hun lichaam platter, breder en aerodynamischer wordt. Door hun ribben te draaien, creëren de slangen een lichaamsvorm die veel lijkt op die van een vliegtuigvleugel.

Lees ook:Slangen met opmerkelijke vliegkunsten
Lees ook:Gladde slangen nog niet ondergronds
Lees ook:Gladde slang ook tevoorschijn
Lees ook:Gladde slangen weer volop in het veld
Lees ook:Gladde slangen eindelijk ook tevoorschijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.