Hyena’s gebruiken bacteriën ter communicatie

Wie al eens een nacht in de Afrikaanse wildernis heeft doorgebracht, zal ongetwijfeld bekend zijn met het spookachtige gehuil van de gevlekte hyena (Crocuta crocuta). Samen met de leeuw, luipaard en Afrikaanse wilde hond behoort dit dier tot de topcarnivoren van het Afrikaanse vasteland. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat hyena’s niet alleen geluid, maar ook bacteriën gebruiken om met elkaar te communiceren. De bacteriën in de geurklieren van hyena’s zijn namelijk bepalend voor de geuren waarmee de dieren signalen afgeven aan elkaar. De samenstelling van de micro-organismen bij gevlekte en gestreepte hyena’s (Hyaena hyaena) is verschillend, zodat deze twee aparte soorten hun soortgenoten aan hun geur kunnen herkennen. Daarnaast kunnen hyena’s aan de structuur van de microben herkennen of een vrouwtje vruchtbaar en paarrijp is.

Lees ook:Noord-Hollandse hyena is herdershond
Lees ook:Hyena’s met hoge status leven langer
Lees ook:Hyena geboren in Amersfoort
Lees ook:Mens en hyena leven vreedzaam naast elkaar in Ethiopië
Lees ook:Hyena bijt jongen in gezicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.