Wetenschappers volgen zingende bultruggen

Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

Het lied van de bultrug is een van de krachtigste geluiden in de natuur. Het is bovendien geen losse verzameling losstaande tonen, maar een complex geheel dat veel kenmerken vertoont die we ook in verband brengen met muzikale composities van menselijke hand. Voor het eerst zijn wetenschappers er nu ook in geslaagd om bultruggen te volgen aan de hand van hun gezang. Over afstanden van een tot twintig kilometer werd een groep bultruggen gevolgd. Hun gezang werd opgevangen door sterke geluidsrecorders. Op die manier konden de onderzoekers vrij nauwkeurig bepalen waar de walvissen zich bevonden. Met deze nieuwe techniek is het tevens mogelijk om walvissen te volgen zonder dat er een GPS-chip aan hun lichaam bevestigd hoeft te worden. Ook konden de wetenschappers aan de hand van het gezang de zwemsnelheid van de bultruggen bepalen. Opvallend genoeg nam de snelheid waarmee ze de oceaan doorkruisten toe naarmate de zeezoogdieren meer zongen.

Lees ook:Navigatiesysteem bultruggen onverklaarbaar accuraat
Lees ook:Walvissen kunnen elkaar nieuwe jachttechnieken leren
Lees ook:Bijzondere samenscholingen van bultruggen voor Zuid-Afrikaanse kust
Lees ook:Bultruggen behoeden andere diersoorten voor orka-aanvallen
Lees ook:Toename bultruggen in Noordzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.