Huidetende wormsalamander ontdekt

Foto: Milvus, Wikimedia Commons

Wetenschappers hebben in Frans-Guyana een bijzondere wormsalamander ontdekt. Wat vooral opvallend is, is de dat de jongen van het dier zich voeden met stukjes huid van hun moeder. Met hun tanden pellen ze de huidschilfers van het lichaam van het moederdier. Het opmerkelijke wezen heeft dan ook de toepasselijke naam Microcaecilia dermatophaga (kleine huidetende wormsalamander) gekregen. Hoewel ze met hun gladde en pootloze lichamen uiterlijk lijken op kleurrijke wormen, zijn wormsalamanders net als kikkers, padden, watersalamanders en landsalamanders gewoon amfibieën. Wormsalamanders zijn nagenoeg blind, leiden vooral een ondergronds bestaan en hebben een bek vol scherpe tandjes. De afmetingen verschillen per soort, maar liggen gemiddeld tussen de vijftig en zestig centimeter. Vergelijkbaar met een vrij kleine slang dus. “In vergelijking tot andere diersoorten begrijpen we nog vrij weinig van wormsalamanders”, vertelt biologe Emma Sherratt. “Elk beetje informatie dat we vinden, kan iets meer van hun geheime leven ontrafelen.” Evolutionair gezien zijn het echter wel zeer succesvolle beesten, want wormsalamanders bestaan als diergroep hoogstwaarschijnlijk al zo’n 250 miljoen jaar.

Lees ook:Tanden napaslak zijn het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld
Lees ook:Nieuwe slangensoort ontdekt in Tanzania
Lees ook:Nieuwe groep pootloze amfibieën ontdekt in India
Lees ook:Gladde slangen weer volop in het veld
Lees ook:Fossiel van slang met vier pootjes ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.