‘Nieuwe’ slangensoort ontdekt

Foto: gladde slang

Scandinavische onderzoekers hebben een nieuwe slangensoort ontdekt. Het gaat helaas niet om een in het wild rondkronkelend exemplaar, maar om een waterslang die al sinds de achttiende eeuw in een potje zit. De Aipysurus mosaicus, ook wel ‘mozaïekslang’ genaamd door het motief van zijn schubben, bevond zich in een bewaarpot met een fout etiket. De onderzoekers ontdekten de slang toevallig tijdens het bekijken van bokalen in het natuurhistorisch museum van Kopenhagen. De mozaïekslang behoort waarschijnlijk tot een kleine groep zeeslangen uit de wateren rond Nieuw-Guinea. De waterslangen voeden zich uitsluitend met eieren, zijn (in tegenstelling tot veel andere zeeslangen) niet giftig en leven in diepe wateren. Uit genetisch onderzoek is nu gebleken dat de mozaïekslang een aparte soort is en de voorheen gangbare benaming Aipysurus eydouxii dus aanpassing verdient.

Lees ook:Meer dan duizend nieuwe soorten ontdekt in Nieuw-Guinea
Lees ook:Uitgestorven gewaande zeeslangen herontdekt in Australië
Lees ook:Nieuwe zeeslang ontdekt in Australië
Lees ook:Reuzenrat ontdekt in vulkaankrater
Lees ook:Veren van uitgestorven vogel ontvreemd uit museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.