Gigantische Mosasaurus gevonden bij Maastricht

Het reusachtige fossiel dat gisteren in de mergelgroeve van cementfabriek ENCI is gevonden is een 13 meter lang skelet van een Mosasaurus (Maashagedis). Het skelet wordt volgens ENCI en het Natuurhistorisch Museum Maastricht momenteel opgegegraven. Het reusachtige zeereptiel zwom 68 miljoen jaar geleden rond waar nu Limburg is. De Mosasaurus leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk, toen de omgeving van het huidige Maastricht onder de zeespiegel lag en de heerschappij van de reuzenreptielen langzaam ten einde liep. Een groevemachinist ontdekte vorige week maandag al de forse tanden van het imposante zeereptiel in de laadschop van zijn graafmachine. ENCI legde de graafwerkzaamheden op die plek stil en schakelde het Natuurhistorisch Museum in. Sindsdien hebben medewerkers van het museum al grote delen van de schedel en een deel van buik en staart geborgen. Volgens het museum gaat het waarschijnlijk om de oudst bekende vertegenwoordiger van de soort Mosasaurus hoffmani of een sterk verwante soort. Het nu ontdekte dier is anderhalf miljoen jaar ouder dan de andere mosasauriërsoort die in 1998 in de groeve werd gevonden. Het fossiel van het immense zeereptiel wordt de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Rond de kerst is het fossiel voor het publiek te zien. Dat wordt tegen die tijd dus een retourtje Maastricht!

Bron: Nu.nl

Lees ook:Mosasaurus gevonden in Maastricht
Lees ook:Mosasaurus jaagde als een haai
Lees ook:Mosasaurusschedel tijdelijk terug in Maastricht
Lees ook:Fossiel van onbekend zeereptiel ontdekt in Brits museum
Lees ook:Fossiel van prehistorische dolfijn gevonden in Westerschelde

2 reacties op “Gigantische Mosasaurus gevonden bij Maastricht

 1. Kate

  Zou dit misschien net zoiets geweest zijn als het monster van Log Ness?
  Misschien heeft daar in Log Ness ook wel zo’n groot dier rondgezwommen en door de eeuwen heen door de bevolking wat aangedikt? Zou best kunnen…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jules Vismale

  Een voorhistorisch dier als de Mosasaurus zou in onze huidige tijd nog veel gevaarlijker zijn dan een witte haai of een zeekrokodil! Het dier had een reusachtige schedel vol scherpe tanden en ongetwijfeld een geweldige eetlust. Nou is alleen niét te hopen dat er grapjurken rondlopen die een mini-onderzeeër gaan veranderen in een Mosasaurus om andere mensen angst aan te jagen, Het is namelijk allang bekend dat wie letterlijk en figuurlijk in andermans huid kruipt zichzelf toch eens verraad of zo in de grootste moeilijkheden beland!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.