Fossielen van parende schildpadden gevonden

Opmerkelijk wetenschappelijk nieuws van onze oosterburen: Duitse paleontologen hebben namelijk negen unieke fossielen van parende schildpadden gevonden. De prehistorische reptielen zijn 47 miljoen jaar geleden in de hitte van het moment waarschijnlijk in giftige wateren terechtgekomen en gestorven. Dat schrijven de onderzoekers in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Biology Letters. De versteende overblijfselen werden gevonden ten zuiden van Frankfurt am Main. “De kans dat beide partners tijdens de daad tegelijk sterven is erg klein, maar dat beide partners daarna bewaard blijven is nog onwaarschijnlijker”, zegt wetenschapper Walter Joyce. Schildpadden behoren tot de oudste gewervelde levensvormen die heden ten dage nog op aarde voorkomen en hebben net als bijvoorbeeld krokodillen en haaien talloze evolutionaire stormen met succes doorstaan. Opvallend dat veel mensen ons zoveel hoger op de evolutionaire ladder plaatsen dan deze oerwezens terwijl wij geologisch gezien pas net om de hoek komen kijken. Maar ja, in een opzicht is de mens wel uniek: het is in een paar miljard jaar nog geen enkele andere soort gelukt om in een vergelijkbaar tempo zichzelf en de eigen leefomgeving te vernietigen.

Lees ook:Landschildpad George moet soort voor uitsterven behoeden
Lees ook:Belangrijke spinnengenen in kaart gebracht
Lees ook:BP-olie in Golf van Mexico nog lang niet afgebroken
Lees ook:Haaiententoonstelling in Maastricht
Lees ook:Vroegste voorouder van placentale zoogdieren ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.