Planetoïde Baptistina niet verantwoordelijk voor massa-extinctie Krijt

Foto: NASA
Over de precieze oorzaak van de massa-extinctie aan het einde van het Krijt, een gebeurtenis die onder meer een eind maakte aan de heerschappij van de dinosauriërs, lopen de wetenschappelijke meningen nog steeds uiteen. Maar een van de veelgehoorde theorieën is dat de gigantische planetoïde Baptistina de uitstervingsgolf in gang heeft gezet. Maar volgens een aantal NASA-wetenschappers kan deze theorie waarschijnlijk de prullenbak in. Door infraroodopnamen te maken van brokstukken van de Baptistina, delen die nog steeds rondzweven in de planetoïdengordel tussen Jupiter en Mars, komen ze tot de conclusie dat de Baptistina veel kleiner en vooral jonger is dan voorheen werd aangenomen. Toch houden de NASA-wetenschappers er vertrouwen in dat de inslaghypothese rond het uitsterven van de dinosauriërs wel klopt. Diep onder de Golf van Mexico is de omtrek gevonden van een grote krater die waarschijnlijk ook zo’n 66 miljoen jaar geleden is ontstaan. Wellicht dat wetenschappers in de toekomst nog rondzwevende brokstukken van een andere planetoïde kunnen opsporen en eindelijk kunnen determineren welk hemellichaam uiteindelijk verantwoordelijk is geweest voor de krater in de buurt van het Mexicaanse schiereiland Yucatán.

Bronnen: De Volkskrant, Nu.nl

Lees ook:Grote landzoogdieren ontstonden door uitsterven dinosauriërs
Lees ook:Fossiel werpt meer licht op de evolutie van slangen
Lees ook:Dinosauriërs bouwden primitieve vogelnesten
Lees ook:Taxonomische indeling dinosauriërs mogelijk op de schop
Lees ook:Verdwijnen dinosauriërs maakte van nachtactieve zoogdieren dagdieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.