Jongste dinofossiel ooit blaast wetenschapsdebat nieuw leven in

Illustratie: Torosaurus, Nobu Tamura
Verhitte discussie
Het is al decennialang een verhitte discussie onder paleontologen: stierven de dinosauriërs binnen korte tijd massaal uit na de inslag van een gigantische meteoriet 65 miljoen jaar geleden, of was de massa-extinctie die eind maakte aan de heerschappij van de superreptielen al in gang gezet voor de aarde getroffen werd door het ruimteprojectiel? Een in Montana opgegraven fossiel – het jongste dat ooit is gevonden – werpt mogelijk een nieuw licht op deze indringende discussie. Het gaat om een bruine hoorn van 45 centimeter lang die waarschijnlijk ooit op de kop van een Triceratops of een Torosaurus stond. Het fossiel bevond zich slechts dertien centimeter onder de Krijt-Paleogeengrens, een zichtbare lijn van rotsen in de aarde die de overgang tussen de geologische tijdperken het Krijt en het Paleogeen aangeeft.

Plotseling proces
Het fossiel onderschrijft volgens de vinders het idee van een plotseling massa-uitsterving die het gevolg was van de meteorietinslag en de daaropvolgende klimatologische omwentelingen. “We kunnen nu aannemen dat de meeste dinosauriërs tot vlak voor de inslag van de meteoriet in leven waren”, verklaart onderzoeker Tyler Lyson op Nature News. “Deze ontdekking wijst uit dat de inslag de meest waarschijnlijke oorzaak was van het uitsterven van alle dinosauriërs en dat de verdwijning van de superreptielen geen geleidelijk proces was.” De meeste aanhangers van de ‘geleidelijke uitstervingstheorie’ zijn echter nog niet overtuigd van hun ongelijk. Eén van hen is paleontoloog David Archibald van de San Diego State University. “De basale fout die de auteurs van deze studie maken is het geloof dat de vondst van één fossiel van een enkele dinosauriër een hele theorie omver kan werpen”, verklaart hij.

Lees ook:Meteorietinslag vermoedelijk laatste zetje voor dinosauriërs
Lees ook:Nieuw bewijs wijst op plotselinge massa-extinctie dinosauriërs
Lees ook:Grote plantenetende dinosauriërs al stervende voor meteorietinslag
Lees ook:Oeralmeteoriet zorgt voor honderden gewonden
Lees ook:Dinosauriërs stierven uit door roet in de atmosfeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.