Kleur van flamingoveren hangt nauw samen met fitheid

Kleur speelt vaak een belangrijke rol in het dierenrijk. Veel dieren laten bijvoorbeeld met hun felle kleuren zien dat ze giftig of gevaarlijk zijn, waardoor veel roofdieren zich meestal wel twee keer bedenken voordat ze zich vol overgave op zo’n dier storten. Andere dieren gebruiken kleur daarentegen om volledig op te gaan in hun omgeving. Bij vogels is kleur vaak een middel om in de smaak te vallen bij begeerlijke leden van de andere sekse. Dat geldt ook voor flamingo’s. De vogels krijgen hun rozige kleur door het voedsel dat ze eten. De felheid van de verendos hangt echter nauw samen met de fitheid van een bepaalde vogel. Hoe mooier de kleur, hoe sterker het afweersysteem. Tegen de tijd dat het paarseizoen begint, hebben de veren van veel flamingo’s hun beste tijd al gehad. Maar de sterkste individuen hanteren een slimme truc om hun verenkleed kleurrijk en glanzend te houden. Ze maken hun veren op met behulp van een soort gelige was die ook de kleurstoffen bevat die de dieren hun roze aanblik geeft. Omdat het verzorgen van het verenkleed een tijdrovende en energievretende klus is, zijn alleen de sterkste flamingo’s in staat om deze inspanning lang vol te houden.

Lees ook:Oudste flamingo ter wereld overleden
Lees ook:Veren dinosauriërs waren pronkobjecten
Lees ook:Flamingo strijkt neer in Biesbosch
Lees ook:Kleuren van dinosauriër voor het eerst onthuld
Lees ook:Lichaam van dode flamingo blijft op één poot staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.