Fossiele rugwervel Spinosaurus gevonden in Australië

Foto: Kabacchi, Wikimedia Commons

Paleontologen hebben in Australië een nekwervel van de krokodilachtige dinosauriër Spinosaurus gevonden. De vondst duidt erop dat het dier in een veel groter gebied leefde dan voorheen werd aangenomen. Tot dusver werd gedacht dat de zogeheten Spinosaurus alleen in Europa, Zuid-Amerika en Afrika leefde. “Het feit dat ze tevens in Australië leefden verandert ons beeld van de evolutie van deze groep dinosaurussen”, zegt Thomas Rich van het museum in het Australische Victoria. Het is nog maar de vraag of de Australische prehistorische natuur zo afwijkend en uniek was als lang werd gedacht. “Dezelfde groepen dinosauriërs waren al wijdverspreid toen de aarde nog één massief supercontinent was.” De Spinosaurus, die getooid was met een opvallend rugzeil, kon zowel op land als in het water leven. Hij werd vermoedelijk iets groter dan de legendarische supercarnivoor Tyrannosaurus rex: zo’n 13-15 meter lang. Schattingen met betrekking tot het gewicht lopen uiteen van vijf tot ruim twintig ton.

Lees ook:Fossiel van ruim honderd jaar oude dino gevonden in Australië
Lees ook:Taxonomische indeling dinosauriërs mogelijk op de schop
Lees ook:Spinosaurus jaagde vooral in het water
Lees ook:Prehistorische krokodilachtige liep op achterpoten
Lees ook:Tweehonderd miljoen jaar oud keverfossiel gevonden in Winterswijk

3 reacties op “Fossiele rugwervel Spinosaurus gevonden in Australië

 1. mehdi

  één ding is niet waar ; de Spinosaurus was duidelijk groter dan de Tyrannosaurus –> zo’n 15 t/m 18 meter

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Heinen

   Nee, dat Spinosaurus met zekerheid veel groter en sterker was dan Tyrannosaurus wil Jurassic Park je inderdaad doen geloven, maar de meeste paleontologen en boeken schatten het dier op een meter of veertien, met vijftien tot zestien als het maximum. Er zijn inderdaad ook paleontologen (Dal Sasso) die uitgaan van ruimere schattingen, maar de meeste experts denken dat deze dino slechts iets langer was dan de Tyrannosaurus. T-Rex was bovendien vermoedelijk zwaarder en krachtiger gebouwd dan Spinosaurus. Bovendien is de maximale grootte van de Tyrannosaurus de laatste jaren naar boven opgerekt. Tot voor kort werd die geschat op een kleine dertien meter, maar er zijn fossiele resten gevonden die wijzen op grotere (14 meter +) exemplaren. Tyrannosaurus is qua grootte vrij goed in te schalen omdat er veel fossielen en zelfs bijna complete skeletten van de soort zijn gevonden. Probleem is dat van Spinosaurus alleen de schedel en wat rugwervels zijn gevonden, waardoor we geen compleet beeld van dit dier hebben. Er is gewoon te weinig bewijsmateriaal om echt zekere uitspraken te doen over de afmetingen van Spinosaurus. En paleontologen hebben in het verleden op basis van fragmentarisch bewijsmateriaal al vaker soorten te groot ingeschat of verkeerd gedetermineerd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. mehdi

    mee eens, maar juist omdat er weinig gevonden resten van de spinosaurus gevonden zijn is het inderdaad niet zeker te zeggen. Maar wat men tot nu toe weet was hij groter dan trex,,,

    en die eeuwige gesprekken over wie van de twee nou sterker is; trex was als je het vergelijkt zwaarder gebouwd maar spino was een stuk groter. Bovendien leefden ze miljoenen jaren uit elkaar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.