Grote breinen van zoogdieren ontstonden door verbeterde reukzin

Het relatief grote brein van zoogdieren is oorspronkelijk waarschijnlijk ontstaan door een verbeterde reukzin. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers van de University of Texas vastgesteld. De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door twee oeroude fossielen van zoogdieren te bestuderen. Ze maakten onder meer scans van de binnenkant van de schedels. Uit het onderzoek bleek dat de olfactorische hersengebieden significant groter waren dan bij primitievere soortgenoten. Een verbeterd reukvermogen stelde de eerste zoogdieren mogelijk in staat om ook ’s nachts te jagen. “Hierdoor konden ze profiteren van nachtelijke voedingsbronnen, zoals insecten en andere geleedpotigen die alleen na zonsondergang actief waren”, verklaart hoofdonderzoeker Timothy Rowe. Reukzin werd tot nu toe niet beschouwd als een belangrijke factor in de evolutie van zoogdieren. Dat heeft volgens Rowe vooral te maken met de fossielen die tot nu toe zijn bestudeerd. “De meeste fossielen die zijn gevonden, bestaan uit kaken en tanden, dus de meeste speculaties over evolutie hadden betrekking op voeding”, denkt Rowe. “Reukzin stond tot nu toe niet op de beroepsmatige radar van paleontologen.”

Lees ook:Zoogdieren ontstonden eerder dan gedacht
Lees ook:Tyrannosaurus rex had hoogstwaarschijnlijk geen veren
Lees ook:Oudste geverderde dinosauriër ontdekt
Lees ook:Apenmoeders vertonen menselijke tederheid
Lees ook:Fossielen van reuzenmieren ontdekt in de VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.