Vogels hebben eigen persoonlijkheden

Foto: Wikimedia Commons

Verlegenheid
Het karakter van een vogel verschilt sterk per individu. Dat hebben Schotse wetenschappers ontdekt. Het leek lange tijd iets dat alleen was weggelegd voor primaten en een handjevol andere dieren: het hebben van een eigen persoonlijkheid. Maar ook vogels hebben net als mensen uiteenlopende persoonlijkheden die van invloed zijn op hun gezondheid en overlevingskansen. Zo zijn vogels met een timide karakter over het algemeen nerveuzer, waardoor hun lichaam relatief vaak lijdt onder stressreacties. Aan de andere kant hebben deze vogels door hun ‘verlegenheid’ minder kans om te worden aangevallen door roofdieren dan hun meer zelfverzekerde soortgenoten.

Groenlingen
De onderzoekers van de University of Glasgow brachten de persoonlijkheid van verschillende groenlingen in kaart door te testen hoe bang de dieren waren voor voorwerpen met vreemde vormen en kleuren. Vervolgens werd de stofwisseling van de vogels gemeten om te bepalen in hoeverre er sprake was van oxidatieve stress, een toestand waarbij er een te grote hoeveelheid zuurstofverbindingen ontstaat in lichaamscellen. Uit het onderzoek bleek dat de timide vogels door hun nervositeit meer last hadden van oxidatieve stress en daardoor ook vaker met beschadigde lichaamscellen te kampen hadden. De bestudeerde vogels leefden overigens in gevangenschap. “Vogels die bang zijn voor nieuwe dingen zouden wel eens relatief vroeg kunnen sterven en dus een hoge prijs betalen voor oxidatieve stress”, aldus hoofdonderzoekster Kathryn Arnold. “Aan de andere kant worden ze door hun gedrag misschien minder snel opgegeten door roofdieren.”

Lees ook:Mezen herkennen persoonlijkheid van andere vogels aan gezang
Lees ook:Stadse huismussen hebben meer last van stress
Lees ook:Dutch Wildlife Health Centre onderzoekt dode groenlingen
Lees ook:Pessimisme en optimisme komt ook bij honden voor
Lees ook:Guppy’s hebben sterk verschillende persoonlijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.