Grootste spinnenfossiel aller tijden gevonden

Foto: Paul Selden
Amerikaanse wetenschappers zijn in China gestuit op het grootste fossiel van een spin dat ooit is gevonden. De vrouwelijke spin leefde ongeveer 165 miljoen jaar geleden en had poten met een spanwijdte van 15 centimeter. Het dier heeft de naam Nephila jurassica gekregen. “Het gaat om de grootste fossiele spin die we kennen”, verklaart onderzoeker Paul Selden van de Universiteit van Kansas op BBC News. “Ze heeft niet het grootste lichaam van alle spinnen, maar als je haar lange benen meetelt, is ze wel het grootste individu. Het fossiel van de spin is gevonden in vulkanische as in Mongolië. Het dier is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. “Je kunt niet alleen de haartjes op haar poten zien zitten, maar zelfs de zogenaamde trichobotria”, aldus Selden. “Dat zijn nog veel, veel kleinere haartjes die de dieren gebruiken om trillingen in de lucht te detecteren.” De reusachtige vrouwtjesspin behoorde tot het geslacht Nephilia, dat nog steeds op aarde voorkomt. Deze spinnen produceren een web van een bijzonder sterk spinrag met een goudachtige kleur. Hun spinnenwebben kunnen meer dan anderhalve meter groot worden. Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat de Nephilia-spinnen ongeveer 35 miljoen jaar oud waren. De vondst van de Nephila jurassica toont echter aan dat het geslacht al in de Juraperiode ontstond.

Lees ook:Primtieve spinnen uit Myanmar hadden een staartje
Lees ook:Grootste webbouwende spin ter wereld ontdekt
Lees ook:Vogelspin gebruikt ‘Spiderman-techniek’
Lees ook:Fossiele resten van ‘wandelende cactus’ ontdekt
Lees ook:Kleine spin heeft hersenen in pootjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.