Walvissen componeren jaarlijks een nieuw lied

Foto: Whit Welles
Mannelijke bultrugwalvissen componeren ieder jaar een nieuw pakkend liedje waarmee ze indruk proberen te maken op bultrugvrouwtjes. Volgens wetenschappers ontstaan de nieuwe onderwaterliedjes voor de kust van Australië, waarna de composities zich oostwaarts verspreiden over de Grote Oceaan. Tijdens het paarseizoen zingen de mannetjeswalvissen allemaal dezelfde ‘hit’. Het onderzoek, dat elf jaar duurde, stelt de onderzoekers wel voor een nieuw raadsel. Ze vragen zich af waarom alle walvissen dezelfde compositie zingen, terwijl hun inspanningen om een nieuw liedje te verzinnen waarschijnlijk juist zijn bedoeld om op te vallen. Ze vermoeden dat conformisme het onder de bultruggen uiteindelijk wint van de jaarlijkse drang tot vernieuwing. Op de website van Current Biology, het tijdschrift dat de onderzoeksresultaten van de Australische biologen publiceerde, zijn enkele fragmenten van recente walvishits te beluisteren.

Lees ook:Landen in Oceanië gaan zich inzetten voor betere bescherming bultrug
Lees ook:Groenlandse walvissen beschikken over reukvermogen boven water
Lees ook:Nestbouw bij vogels geen vorm van instinctief gedrag
Lees ook:Japan gaat walvisvaart hervatten
Lees ook:Op zoek naar de merel met de mooiste zang

Eén reactie op “Walvissen componeren jaarlijks een nieuw lied

  1. Dieren posters

    Grappig dat walvissen elk jaar weer een nieuw liedje maken, lijken wel artiesten:)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.