Merries kunnen abortus plegen

Mechanisme
Merries zijn mogelijk in staat om hun zwangerschap te beëindigen als ze in verwachting zijn van een jong dat niet is verwekt door een hengst waar ze mee samenleven. Dat hebben Tsjechische wetenschappers ontdekt. Als drachtige merries buiten de deur zijn gedekt, hebben ze de neiging om bij thuiskomst direct te paren met de hengsten in hun omgeving, zodat er verwarring ontstaat over de herkomst van het jong. Wanneer het paren niet lukt, krijgen de paarden opvallend vaak een miskraam. Mogelijk breken de dieren hun zwangerschap bewust af met behulp van een nog onbekend mechanisme.

Gedomesticeerde paarden
Volgens onderzoeker Ludek Bartos komen miskramen van merries waarschijnlijk voort uit de angst dat hun veulen zal worden gedood door de hengsten waar ze mee samenleven. Hengsten zijn net als veel andere mannelijke dieren in staat om jongen van concurrerende mannetjes te doden om hun dominantie te tonen en hun eigen genen door te geven. Toch laten paardenfokkers hun merries meestal buiten de deur dekken door hengsten met goede genen. “De praktijken waarbij merries worden getransporteerd om te paren of kunstmatig worden geïnsemineerd met zaad van een hengst is verkeerd”, verklaart Bartos. “Het zou wel eens de reden kunnen zijn van het hoge percentage miskramen bij gedomesticeerde paarden. De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door een groot aantal paardenfokkers te ondervragen. Uit de studie bleek dat merries die buiten de deur worden gedekt in bijna een derde van alle gevallen een miskraam krijgen. Volgens Bartos is dat dus geen toeval, al is nog niet duidelijk op welke manier merries in staat zijn om hun zwangerschap te beëindigen.

Evolutionaire strategie
Eerder ontdekte Bartos al dat zebra’s in dierentuinen ook vaker een miskraam krijgen als er een nieuw mannetje in de groep wordt geïntroduceerd. Hij vermoedt dat zebra’s en gedomesticeerde merries dezelfde evolutionaire strategie gebruiken en overgaan tot ‘abortus’ om te voorkomen dat de mannelijke dieren waarmee ze samenleven de jongen van ‘vreemde’ mannetjes doden. Op die manier hoeven de dieren niet voor niets een zware bevalling te doorstaan.

Lees ook:Giraffe geboren in Artis
Lees ook:Een multifunctioneel strepenpatroon
Lees ook:Opnieuw paard mishandeld
Lees ook:Paarden lijden in Zuid-Amerikaanse bloedboerderijen
Lees ook:Gruwelijk geval van paardenmishandeling in Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.