Plant lokt vliegen met nepvrouwtjes

Foto: Marco Schmidt
Wetenschappers hebben in Zuid-Afrika een plant ontdekt die mannelijke vliegen lokt door de insecten een seksuele ervaring met ‘nepvrouwtjes’ te bieden. Op de bladeren van de in Zuid-Afrika veel voorkomende plant Gorteria diffusa zitten donkere plekken, waar vaak vliegen van de soort Megapalpus capensis op af komen. De dieren zien de zwarte stippen aan voor vrouwelijke soortgenoten en proberen daarom te copuleren met de plant. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Kwazulu-Natal en de Universiteit van Stellenbosch. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het vaktijdschrift The American Naturalist. Als vliegen een poging doen om te paren met de zwarte vlekken, worden ze door de plant besprenkeld met pollen. Op die manier zorgt de Megapalpus capensis volgens hoofdonderzoeker Steven Johnson voor een goede bestuiving. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de vliegen meer pollen op hun lijf krijgen als ze proberen te copuleren met de stippen. De insecten verspreiden de pollen van de plant op die manier ook beter en effectiever.

Lees ook:Opwarming serieus gevaar voor veel trekvogels
Lees ook:Zwarte neushoorn na tientallen jaren weer terug in Tsjaad
Lees ook:Zuid-Afrikaanse neushoorns verhuizen naar veiliger Botswana
Lees ook:Vogels die vliegen in V-formatie werken onbaatzuchtig samen
Lees ook:Zuid-Afrika handhaaft toch verbod op handel in neushoornhoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.