Australische voorloper van Tyrannosaurus rex gevonden

In Australië zijn resten gevonden van een voorloper van de Tyrannosaurus rex. Het gaat om een bot met een lengte van zo’n dertig centimeter. Onderzoekers zeggen dat het bot van een veel kleiner dier dan het befaamde roofdier is, maar wel een schat aan informatie kan opleveren over hoe deze dinosaurussoort is ontstaan.De vondst wordt gemeld in het nieuwste nummer van het tijdschrift Science dat vrijdag verschijnt. “De nieuwe ontdekking vertelt ons dat 110 miljoen jaar geleden, halverwege hun volledige bestaansgeschiedenis, overal tyrannosauriërs leefden.” Op basis van het nu beschikbare fossielenmateriaal dringt zich echter wel een vraag op: waarom werden de roofdino’s in zuidelijke contreien naar het zich laat aanzien steeds kleiner, terwijl ze in het noorden tijdens het herfsttij van het tijdperk der dinosauriërs vaak gigantische afmetingen aannamen? Een vraag waarop de wetenschap nog geen bevredigend antwoord heeft gevonden volgens Roger Benson, die verbonden is aan het Department of Earth Studies aan de universiteit van Cambridge. Het stuk bot werd door Tom Rich van het Museum Victoria in Melbourne gevonden op een plek in het zuidoosten van Australië die Dinosaur Cove wordt genoemd. Volgens Benson gaat het overduidelijk om een tyrannosauriër, aangezien deze dieren kenmerkende heupbeenderen hadden. Het gevonden bot was van een dier dat tegen de drie meter lang was en ongeveer tachtig kilo woog. De Tyrannosaurus rex was dertien meter lang en woog ruim 3,5 ton.

Lees ook:Chinees familielid van Tyrannosaurus rex ontdekt
Lees ook:Grootste karper van Groot-Brittannië legt het loodje
Lees ook:Tyrannosaurus met extreem lange snuit gevonden
Lees ook:Fossiele rugwervel Spinosaurus gevonden in Australië
Lees ook:Skelet van nieuwe vleesetende dinosauriër opgegraven in Utah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.