Reuzenrat ontdekt in vulkaankrater

Foto: BBC
Britse ontdekking
Een Brits exploratieteam heeft een nieuw soort rat met gigantische afmetingen ontdekt in een vulkaan in Papoea-Nieuw-Guinea. De nog onbekende rattensoort werd voor het eerst vastgelegd met een infraroodcamera tijdens de opnames van het nog te verschijnen BBC-programma Lost Land of the Volcano. De dieren leven waarschijnlijk in de krater van de uitgedoofde vulkaan Mount Bosavi. Ze baren vooral opzien door hun gigantische afmetingen. Britse wetenschappers hebben inmiddels een levend exemplaar gevangen. Het dier is maar liefst 82 centimeter lang en weegt anderhalve kilo, zo meldt de BBC. “Dit is een van de grootste ratten ter wereld”, aldus hoofdonderzoeker Kristofer Helgen van het Smithsonian Museum of National History. “Het is een echte rat, en behoort dus tot hetzelfde geslacht (Rattus) als de dieren die je ook in de riolen van grote steden tegen het lijf kunt lopen.”

Isolatie
Het leefgebied van de reusachtige rat in Papoea-Nieuw-Guinea is echter zeer geïsoleerd. De krater van de vulkaan is ongeveer vier kilometer breed en omgeven door vulkanische muren van ongeveer een kilometer hoogte. Waarschijnlijk wordt het gebied zelden of nooit betreden door de plaatselijke bevolking. De dieren vertonen namelijk geen enkele angst voor mensen, zo blijkt uit een filmpje dat op de website van de BBC te zien is. Het nieuw ontdekte dier wordt voorlopig aangeduid als de bergwolrat van Bosavi. Er moet nog een (Latijnse) wetenschappelijke naam voor de rat worden bedacht.

Bronnen: Nu.nl, BBC News

Lees ook:Meer dan duizend nieuwe soorten ontdekt in Nieuw-Guinea
Lees ook:Australische python lift mee op vliegtuigvleugel
Lees ook:Veel nieuwe diersoorten ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea
Lees ook:Nieuwe gekkosoort ontdekt
Lees ook:Diepste onderzeekrater ter wereld ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.