Superratten duiken op in Groot-Brittannië

Resistent
Britse wetenschappers waarschuwen voor gemuteerde ratten, knaagdieren die ongevoelig zijn voor rattengif. Onderzoekers van de Universiteit van Huddersfield hebben bij verschillende ratten een genetische mutatie ontdekt, die de dieren resistent heeft gemaakt tegen de meest gebruikte soorten gif. Ook zouden de ratten fysiek sterker, fitter en aanzienlijk sneller dan gewone exemplaren zijn.

Rattenplagen
De gemuteerde ratten zijn al gesignaleerd in Hampshire, Berkshire, Oxfordshire, Swindon en Bristol. Het aantal rattenplagen in Groot-Brittannië is in het afgelopen jaar met bijna tien procent toegenomen.“Bepaalde veranderingen in het DNA hebben ervoor gezorgd dat deze dieren het gif kunnen weerstaan”, zo verklaart hoofdonderzoeker Robert Smith.

Natuurlijke selectie
Volgens Smith is de kans groot dat de ‘superratten’ zich uiteindelijk over een groter gebied zullen verspreiden. “Natuurlijke selectie zal ervoor zorgen dat de ratten die niet resistent zijn, zullen overlijden aan rattengif. De dieren die overleven beschikken waarschijnlijk over de voordelige genmutatie en zullen jongen verwekken die het gen ook ontvangen.” Het is niet voor het eerst dat ratten ongevoelig worden voor rattengif. De afgelopen tientallen jaren zijn er al verschillende gifsoorten in onbruik geraakt, voornamelijk omdat de dieren resistentie tegen de middelen ontwikkelden. Volgens de onderzoekers uit Huddersfield kunnen de gemuteerde ratten alleen worden uitgeroeid als er een gloednieuw rattengif op de markt wordt gebracht.

Bron: Nu.nl, The Daily Mail

Lees ook:Ratteneiland eindelijk rattenvrij
Lees ook:Amerikaanse dierenbeschermers redden ratten van vrieskou
Lees ook:Parijs komt met actieplan tegen ratten
Lees ook:Duizenden spinnen uitgezet op het Britse platteland
Lees ook:Snelle groei slachtvee gaat ten koste van immuunsysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.