Stokoude hagedis produceert nageslacht

Het verbaasde de opzichters ook: de brughagedis (of tuatara) Henry, met zijn 111 jaar toch al een stokoude krijger, is op zijn oude dag nog eens vader geworden. Henry, die al een jaar of 70 was toen hij in het Nieuw-Zeelandse Southland Museum arriveerde, stond niet te boek als een vriendelijke hagedis. De oude mopperkont stelde zich meestal vijandig op tegen de soortgenoten waarmee hij zijn verblijf deelde. Hij toonde zich ook nooit ontvankelijk voor de avances van vrouwelijke brughagedissen, tot hij vorig jaar blijkbaar eindelijk de ware ontdekte. Het resultaat van zijn plotselinge paringsdrang waren 11 eieren die deze week eindelijk uitkwamen. Tuatara’s zijn in Nieuw-Zeeland levende hagedisachtigen die direct afstammen van reptielen die zo’n 225 miljoen jaar geleden de aarde deelden met de dinosauriërs. Authentieke levende fossielen dus. Vandaag de dag zijn er nog ongeveer 50.000 exemplaren over. Ondanks zijn respectabele leeftijd kan Henry waarschijnlijk nog wel even mee en haalt hij misschien zelfs nog de volgende eeuw. Brughagedissen kunnen namelijk wel 250 jaar oud worden.

Foto: Lindsay Hazley

Lees ook:Dinosauriërs bouwden primitieve vogelnesten
Lees ook:Grote plantenetende dinosauriërs al stervende voor meteorietinslag
Lees ook:Oudste reptielenembryo’s aller tijden ontdekt
Lees ook:Grote landzoogdieren ontstonden door uitsterven dinosauriërs
Lees ook:Dinosauriërs gebruikten geisers als broedmachines

2 reacties op “Stokoude hagedis produceert nageslacht

 1. jeroen

  Als je 250 kan worden is 111 natuurlijk nog lang niet hoogbejaard.

  Jeroen

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Heinen

  Klopt, maar ik doelde dan ook vooral op de leeftijd in relatie met de levensverwachting van andere diersoorten. Brughagedissen kunnen 250 jaar oud worden, maar halen deze leeftijd in de praktijk maar zelden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.