Prehistorische supervogel

Wie wel eens een grote roofvogel van dichtbij heeft gezien, weet hoe imposant en adembenemend een dergelijk dier kan zijn. Moderne luchtreuzen zoals de condor, albatros of zeearend vallen qua formaat echter in het niet bij de prehistorische vogel Argentavis magnificens. De vleugelspanwijdte van deze prehistorische gier wordt geschat op ruim 7 meter, wat van dit dier veruit de grootste vogel maakt die ooit het luchtruim onveilig heeft gemaakt. Argentavis was geen actieve vlieger, maar eerder een zwever die handig gebruik maakte van warme opstijgende luchtstromingen om zijn vliegkunsten te demonstreren. Evenals zijn moderne equivalenten was Argentavis magnificens vermoedelijk een aaseter die zich voedde met de karkassen van overleden grazers. De grote haaksnavel van het dier vormde een ideaal stukje gereedschap om een dood dier tot op het bot kaal te plukken. Aangezien Argentavis waarschijnlijk een sterke gevoeligheid vertoonde voor klimaatveranderingen en sterk afhankelijk was van het beschikbare voedselaanbod, was zijn lot sterk verbonden met dat van de grote Zuid-Amerikaanse zoogdieren. Sterke verhalen over gigantische Thunderbirds ten spijt, lijkt de verdwijning van deze soorten ook voor de ondergang van de grootste vogel uit de geschiedenis gezorgd te hebben.

Lees ook:Prehistorische reuzenvogel naar Kerkrade
Lees ook:Prehistorische reuzenotter domineerde Chinese moerassen
Lees ook:Fossiel van prehistorische reuzenpinguïn gevonden in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Vreemd uitziende oerolifant
Lees ook:Prehistorische reuzenpinguïn gereconstrueerd

Eén reactie op “Prehistorische supervogel

  1. Jules Vismale

    Buiten de opgenoemde supergier’ Argentavis magnifieks’, leefden er tijdens de prehistorie ook reusachtige wolven, leeuwen en ooit zelfs een monsterachtige krokodil die 15 meter lang was en 6000 kilo woog! Deze superdieren zouden juist heel goed in een griezelfilm hebben gepast.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.