Fossielen bevatten nieuwe aanwijzingen over de evolutie van spinnen

Missing link
Nieuw onderzoek naar de in de staat New York ontdekte fossielen van primitieve spinachtige dieren, werpen wellicht een nieuwe licht op de evolutie van een van de meest diverse en gehate moderne landbewoners. Wetenschappers van de University of Kansas en het Hampden-Sydney College (Virginia) onderzochten fossiele exemplaren van een dier met de haast onuitspreekbare naam Attercopus fimbriunguis. Ze kwamen tot de conclusie dat dit dier wel eens een overgangsvorm kon zijn, een wezen dat laat zien hoe moderne spinnen zich ontwikkeld hebben uit hun archaïsche voorouders. Het prehistorische kruipbeest had in tegenstelling tot moderne spinnen een opvallende staart, een anatomisch kenmerk dat Attercopus fimbriunguis gemeen heeft met veel primitieve geleedpotige landwezens van het eerste uur. Het produceren van spinrag vormde echter ook geen probleem, want Attercopus fimbriunguis beschikte tevens over de zijdeproducerende klieren die zo kenmerkend zijn voor moderne spinnen. De zijdeproducerende buisjes bevonden zich aan de onderzijde van het met platen bedekte lichaam. Bouwers van ingenieuze webconstructies waren deze primitieve spinnen echter niet. Ze beschikten niet over gesofisticeerde spinorganen, hulpmiddelen die moderne spinnen juist aanwenden om de fraaist denkbare webconstructies uit de hoge hoed te toveren. Waarschijnlijk gebruikte primitieve spinachtigen hun webdraden alleen om hun hol te omzoomen en vormden ze een belangrijk hulpmiddel bij het opsporen en immobiliseren van prooidieren.

Nieuwe soort
Volgens William Shear, bioloog en een van de onderzoekers, hebben we te maken met een nieuwe soort: “Wij denken dat deze staartbenige spinnen voor de wetenschap compleet nieuwe diersoorten zijn die geen fossiele of levende evenknieën hebben. Ze zijn duidelijk primitiever dan moderne spinnen en waarschijnlijk de voorouders van sommige nog bestaande soorten. Bovendien bieden deze nieuwe ontdekkingen ons de mogelijkheid om ook eerdere theorieën over archaïsche spinachtigen te herinterpreteren. Waarschijnlijk wisten de vroege spinachtige ontwerpen het meer dan 100 miljoen jaar uit te houden en leefden sommige van deze wezens zij aan zij met de later geëvolueerde, echte spinnen.”

Lees ook:Primtieve spinnen uit Myanmar hadden een staartje
Lees ook:Gigantische hooiwagen ontdekt in Laos
Lees ook:Oudste fossiel van dierlijk brein ontdekt in China
Lees ook:Basilosaurus, een prehistorische superwalvis
Lees ook:Spinnen kunnen surfen op water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.