Sadomasochistische weekdieren

Over het gedrag van inktvissen die de diepzee als woonstek hebben, is relatief weinig bekend. Ze zijn in het wild namelijk alleen te vinden en te bestuderen met behulp van miniduikbootjes en geavanceerde onderwatercamera’s. We weten dat er gigantische pijlinktvissen bestaan en dat octopussen ongeveer even intelligent zijn als onze trouwe viervoeter de hond. De Nederlandse wetenschapper Henk-Jan Hoving heeft echter uitgebreid onderzoek gedaan naar het voortplantingsgedrag van 10 soorten inktvissen, een onderwerp waarop de bioloog volgende week zal promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten zijn op zijn minst interessant en een tikkeltje bizar te noemen. Het seksleven van een koppotige gaat namelijk zeker niet over rozen.

Pijnlijke bedoening
Bij veel inktvissoorten is het voortplantingsproces een uiterst pijnlijke bedoening. De inktvissen die luisteren naar de welklinkende Latijnse soortnaam Taningia danae volgen bijvoorbeeld een zeer aparte strategie. De mannetjes maken met hun bek een snee van een centimeter of vijf in de nek van een welwillend vrouwtje om vervolgens hun sperma in de vorm van een pakketje in de lichaamsopening achter te laten. Bij andere soorten dringen de spermacellen zelfstandig de dunne huid van het vrouwtje binnen. De spermatoforen maken in dit curieuze geval gebruik van een speciaal enzym dat in staat is om weefsel op te lossen. Hoving is de eerste bioloog die deze methode wetenschappelijk heeft gedocumenteerd.

Een zakje vol sperma
Een minuscule inktvissoort, de Heterotheuthis dispar, hanteert weer een heel andere methode. De vrouwtjes van deze soort hebben een zak voor de opslag van sperma die direct in verbinding staat met de buikholte en de eileider. De spermazak wordt gevuld door het mannetje en opvallend genoeg vindt de uiteindelijke bevruchting dan ook binnen het lichaam van het wijfje plaats. Het belangrijkste voordeel van deze curieuze wijze van voortplanting is de permanente aanwezigheid van een spermavoorraad waarvan de vrouwtjesinktvis te allen tijde gebruik kan maken. Volgens Hoving komen al deze merkwaardige en fascinerende adaptaties vooral voort uit de omgeving waarin de door hem bestudeerde diepzee-inktvissen hun kroost ter wereld moeten zien te brengen: “de diepzee is ontzettend groot: 80 procent van de oceaanbodem ligt op twee kilometer diepte of meer. Het valt niet mee om in die gigantische en pikdonkere ruimte een partner te vinden. Dus, áls je er een gevonden hebt, moet je wel je slag slaan. Inktvissen die in de diepzee leven, hebben hiertoe een breed scala aan fascinerende voortplantingstechnieken ontwikkeld”, aldus Hoving.

Bron:http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2008/persberichten/157_08

Lees ook:Chimpansees zijn ware spermafabrieken
Lees ook:Olifantje geboren met behulp van ingevroren sperma
Lees ook:Inktvissen in diepzee per ongeluk biseksueel
Lees ook:Indiase kikker gebruik apart seksstandje
Lees ook:Zoenende inktvissen ontdekt

Eén reactie op “Sadomasochistische weekdieren

  1. André de Hooge

    Doen ze ook aan swaffelen???? Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.